Ψυχολογία-Συμβουλευτική

Τι είναι η συμβουλευτική γονέων; Η Φιλιώ Κατσαρού, σύμβουλος γονέων μας απαντά

Ο όρος σύμβουλος έχει μπει πολύ τελευταία στη ζωή μας. Φαντάζομαι πολλές και πολλοί από εσάς θα έχετε αναρωτηθεί τι είναι και κυρίως τι κάνει ένας σύμβουλος γονέων. Η Φιλιώ Κατσαρού, σύμβουλος γονέων, δέχτηκε με χαρά να απαντήσει στις απορίες μου που σίγουρα είναι και δικές σας απορίες και ελπίζουμε να σας τις λύσουμε.

Με την Φιλιώ γνωριζόμαστε εδώ και πολλά χρόνια από μια επαγγελματική μας συνεργασία, που δεν είχε να κάνει με παιδιά αλλά με προγράμματα (software), μιας και η Φιλιώ ήταν προγραμματίστρια. Όταν έμαθε πως έμεινα έγκυος μου δήλωσε τη χαρά της, μου έδωσε ένα-δυό links και με έβαλε στην ομάδα υποστήριξης θηλασμού. Αυτά και μόνο με έκαναν να την ευγνωμονώ για την «σπρωξιά» που μου έδωσε να αρχίσω να ψάχνομαι, να μαθαίνω και να μπω διαβασμένη και πιο… έτοιμη στον κόσμο της μητρότητας μιας και δυστυχώς τα μωρά δεν έρχονται με… manual!!! Αργότερα έμαθα πως η Φιλιώ ακολούθησε τα όνειρα της και τα θέλω της και έγινε Σύμβουλος Γονέων. Είμαι κι εγώ μια από τους πολλούς που έχουν παρακολουθήσει σεμινάρια και έχουν ζητήσει τις συμβουλές τις αλλά και μια από τις φανατικές της θαυμάστριες, μιας και έχει πολλές!

Φιλιώ θα ήθελες να μας συστηθείς;
Καλησπέρα κι ευχαριστώ για την πρόσκληση. Είμαι σύμβουλος γονέων, που σημαίνει ότι δουλεύω με γονείς υποστηρικτικά είτε ατομικά είτε ομαδικά, δια ζώσης και διαδικτυακά. Επίσης, είμαι εκπαιδευόμενη Σύμβουλος ψυχικής υγείας, όπου θα μπορώ πολύ σύντομα να δουλεύω θεραπευτικά με ενήλικες, ανεξάρτητα από το αν είναι γονείς ή όχι. Έχω επίσης εκπαιδευτεί στο θεραπευτικό παιχνίδι για παιδιά.

Εξήγησε μας λοιπόν τι είναι η/συμβουλευτική γονέων;
Θα μιλήσω για τον τρόπο που δουλεύω εγώ, καλύτερα. Στις συνεδρίες μπαίνω με μια διάθεση να καταλάβουμε καλύτερα τις ανάγκες του παιδιού και να μπορέσουμε να παρατηρήσουμε πιο καθαρά τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις συμπεριφορές του γονιού. Στόχος είναι ο γονιός να βρει ένα σύμμαχο κι όχι ένα κριτή. Ένα σύμμαχο στο να βρεθούν τρόποι να είναι πιο κοντά στο παιδί του και πιο αυθεντικός ως προς τον εαυτό του. Αυτό μπορεί να είναι από κάποιες πρακτικές συμβουλές μέχρι θέματα που αφορούν στη δυναμική της σχέσης.

Πότε θα πρέπει να καταφύγει ένα γονιός σε έναν σύμβουλο γονέων;
Υπάρχουν γονείς που απευθύνονται σε μένα γιατί θέλουν να ενημερωθούν και να προετοιμαστούν ώστε να φερθούν με ένα τρόπο που να είναι κοντά στην ήπια γονεϊκότητα. Κάπως προληπτικά, ας πούμε! Υπάρχουν γονείς που αντιμετωπίζουν κάποιες δυσκολίες στη σχέση τους με το παιδί τους και θέλουν να τη φροντίσουν. Και υπάρχουν και οι περιπτώσεις που το παιδί δυσκολεύεται σε κάποιους τομείς ή βιώνει κάποιες δύσκολες συνθήκες και οι γονείς θέλουν να δουν με ποιο τρόπο μπορούν να βοηθήσουν το παιδί.

Για πόσο καιρό τον χρειάζεται;
Προσωπικά το αφήνω πάνω στο γονιό. Κάποιοι γονείς χρειάζονται μόνο μια συνάντηση. Άλλοι επιλέγουν για ένα διάστημα που οι ίδιοι ορίζουν, να συναντιόμαστε εβδομαδιαία ή ανά δύο βδομάδες. Φυσικά πολλοί γονείς, απευθύνονται σε μένα στις φάσεις που οι ίδιοι το χρειάζονται. Μπορεί δηλαδή να κάνουμε ένα ραντεβού σήμερα και μετά από τρεις ή έξι μήνες να θελήσουν να ξαναμιλήσουμε.

Και μια προβοκατόρικη ερώτηση, μήπως τα σημερινά παιδιά είναι κακομαθημένα; Κι εμείς που δεν είχαμε συμβούλους τι πάθαμε;
Θα απαντήσω κι εγώ λίγο προβοκατόρικα, λοιπόν. Ίσως το άγχος μας, οι κρίσεις πανικού, οι αϋπνίες, οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες, οι εθισμοί, οι καταναγκασμοί, οι δυσκολίες στις συντροφικές και όχι μόνο σχέσεις μας να μην είναι μια απλή σύμπτωση!

Είναι απαραίτητη προϋπόθεση να είναι κάποιος γονιός για να γίνει σύμβουλος γονέων;
Σίγουρα δεν είναι και δε θα έπρεπε να αποκλείεται κάποιος, επειδή είναι ή δεν είναι γονιός. Άλλωστε, όλοι υπήρξαμε παιδιά και ξέρουμε τη σημασία της παρουσίας και της απουσίας του γονιού. Για να είμαι, όμως, και απόλυτα ειλικρινής, προσωπικά με βοηθά η δική μου εμπειρία στη γονεϊκότητα, στο να στέκομαι δίπλα στους γονείς που δουλεύουμε. Φαίνεται συχνά, να λειτουργεί βοηθητικά και στους ίδιους, μιας και με ένα τρόπο νιώθουν ότι “βράζουμε στο ίδιο καζάνι”, και δεν είναι και ψέματα!

Ποια είναι η βασική συμβουλή που θα έδινες σε ένα νέο γονιό;
Να προσπαθήσει να έρθει σε επαφή με το παιδί που ήταν κάποτε ο ίδιος.

Πως μπορεί να δουλέψει κάποιος μαζί σου; Που σε βρίσκουμε;
Μπορεί να με ακολουθήσει στη σελίδα μου στο Facebook (εδώ). Εκεί ανακοινώνω όλες τις δράσεις μου. Επίσης μέσα από τη σελίδα μπορούμε να επικοινωνήσουμε για να κλείσουμε ένα ατομικό ραντεβού.

Πηγή: mommysblog.gr

Αφήστε ένα σχόλιο