Ήρθε η ώρα να εγκαταλείψεις το σπίτι που νοικιάζεις και να μετακομίσεις σε νέο…
Εκτός από το στρες και την ατελείωτη κούραση που προκαλεί μία μετακόμιση, έχεις να αντιμετωπίσεις και την αντιπαράθεση με τον ιδιοκτήτη για το «ποιος είναι υποχρεωμένος να βάψει το σπίτι ή να κάνει τις απαιτούμενες επισκευές;»
Ας ξεκινήσουμε με το πλέον σύνηθες, πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ ιδιοκτήτη και ενοικιαστή: «το μίσθιο παρελήφθη βαμμένο συνεπώς -βαμμένο πρέπει να παραδοθεί». Σε καμία περίπτωση δεν προκύπτει τέτοια υποχρέωση για τον ενοικιαστή. Το βάψιμο λογίζεται ξεκάθαρα ως αποκατάσταση φυσικής φθοράς και αποτελεί υποχρέωση του ιδιοκτήτη.
«Ουδεμία υποχρέωση έχουν οι ενοικιαστές να επισκευάζουν τις ζημιές που έχουν προκληθεί, λόγω της φυσικής φθοράς του χρόνου, σε ένα ακίνητο όταν το ξενοικιάζουν», όπως αναφέρει στην υπ. αριθμό 633/210 απόφασή του ο Άρειος Πάγος.
Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, οι ενοικιαστές όταν παραδίδουν το μίσθιο έχουν υποχρέωση να αποζημιώσουν τους ιδιοκτήτες μόνο για την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκαλέσει στο ακίνητο.
Η αποκατάσταση φθορών στις υδραυλικές και ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, στα σώματα καλοριφέρ, στους θερμοσίφωνες, σε ηλεκτρικούς πίνακες, πρίζες αποτελούν ευθύνη των ιδιοκτητών.
Τι ορίζεται ως φυσιολογική φθορά
Ως φυσιολογική φθορά λογίζεται αυτή η οποία προκύπτει από τον καθημερινό τρόπο ζωής. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις «Φυσιολογικών Φθορών» οι οποίες βαρύνουν εξολοκλήρου τον ιδιοκτήτη, είναι οι ακόλουθες:
- Η μπογιά στους τοίχους έχει ξεφλουδίσει.
- Σημάδια στα πλακάκια ή στο ξύλινο δάπεδο.
- Συρόμενες πόρτες, πόρτες ντουλάπας και μπαλκονόπορτες που κολλάνε.
- Χαλάρωση στα πόμολα.
- Φθορά στο σμάλτο των ειδών υγιεινής.
- Ντουλάπια κουζίνας ή μπάνιου που δεν κλείνουν καλά λόγω στρέβλωσης.
- Νιπτήρες, νεροχύτες και αποχετεύσεις που βουλώνουν πολύ συχνά.
- Χαλάρωση τσιμεντοκονιάματος στα πλακάκια του μπάνιου.
- Τρύπες στους τοίχους από καρφιά, μικρές ρωγμές ή γρατζουνιές.
Παραδείγματα ζημιών | πλέον της κανονικής φθοράς
Η ζημιά σε ένα ακίνητο συνήθως θεωρείται πράξη αμελείας, η οποία θα μπορούσε να αποφευχθεί και βαρύνει τον ενοικιαστή. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις ζημιών είναι οι ακόλουθες:
- Σπασμένα πλακάκια, χαραγμένα ξύλινα δάπεδα.
- Πόμολα πόρτας που λείπουν ή είναι σπασμένα.
- Σπασμένες πόρτες ή μεντεσέδες
- Τρύπες στους τοίχους που απαιτούν κλείσιμο.
- Σπασμένοι καθρέπτες και τζάμια.
- Υδραυλικά εξαρτήματα που λείπουν από το μπάνιο.
- Ζωγραφισμένοι τοίχοι με μαρκαδόρους.
- Σπασμένο κάθισμα τουαλέτας
Επίσης μη ξεχάσετε κατά την παραλαβή του νέου σας σπιτιού να επιθεωρήστε έναν προς έναν τους χώρους του και την κατάσταση που τους παραλαμβάνετε.
Τραβήξτε video ή φωτογραφίες των χώρων και καταγράψτε οποιεσδήποτε ζημιές ή ελαττώματα σε ένα χαρτί.