Βρεφανάπτυξη Γονείς

Πως να επιλέξετε παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου

Κυρίαρχη σκέψη στο μυαλό κάθε γονιού από την στιγμή του ερχομού του παιδιού του στον κόσμο είναι η παροχή ασφάλειας και φροντίδας σ’ αυτό. Στην προσπάθεια αυτή, που παραμένει κυρίαρχη σε όλο το υπόλοιπο της ζωής του, ένας από τους βασικότερους πρώτους συμμάχους είναι το παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου!

Το παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου είναι κάτι που θα χρειαστείτε από τη στιγμή της εξόδου από το μαιευτήριο-και μέχρι το παιδί σας να φτάσει την ηλικία των 12 ετών-όπως άλλωστε ορίζει και ο ισχύων νόμος στην Ελλάδα.
Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει και αυξάνει σημαντικά ο αριθμός των νέων γονιών οι οποίοι είναι πεπεισμένοι για την αναγκαιότητα χρήσης παιδικών καθισμάτων αυτοκινήτου.
Βέβαια δεν αρκεί να αποδεχόμαστε μόνο την αναγκαιότητα της χρήσης του παιδικού καθίσματος, αλλά επιπλέον θα πρέπει να γνωρίζουμε ορισμένες σημαντικές πληροφορίες που θα μας βοηθήσουν στην σωστή επιλογή και σωστή χρήση του.

Ας δούμε λοιπόν κάποια βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε σχετικά με τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου:

 • Τα αξιόπιστα παιδικά καθίσματα πρέπει να φέρουν τη σήμανση «ECER44/03» ή «ECER44/04, να αναγράφουν τα όρια βάρους και ηλικίας του παιδιού, καθώς και την ένδειξη συμβατότητας για όλα τα οχήματα «UNIVERSΑL».
 • Το καλύτερο κάθισμα είναι εκείνο που ταιριάζει καλύτερα στο μέγεθος του παιδιού, (βάρος-ηλικία) και έχει εφαρμοστεί σωστά στον τύπο του αυτοκίνητου σας.
 • Κάθε παιδικό κάθισμα είναι διαφορετικό. Διαβάστε με προσοχή τις οδηγίες του κατασκευαστή πριν το εφαρμόσετε στο αυτοκίνητο σας.
 • Τα αξιόπιστα καθίσματα συνοδεύονται από κάρτες εγγύησης και παροχής εργασιών service.
 • Μην αγοράσετε ή δανεισθείτε μεταχειρισμένο κάθισμα. Αν υποχρεωθείτε να το κάνετε -εξασφαλίστε ότι το μεταχειρισμένο κάθισμα δεν έχει εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα.
 • Εάν έχετε δύο ή περισσότερα παιδιά πρέπει απαραίτητα να εφαρμόσετε ξεχωριστό κάθισμα για κάθε παιδί ανάλογα πάντοτε με το βάρος και τη ηλικία του.

Τι είναι το ISOFIX

Αποτελέσματα ερευνών που έχουν διεξαχθεί τα τελευταία χρόνια, έχουν δείξει πως μόνο 3 στους 10 γονείς τοποθετούσαν σωστά το κάθισμα αυτοκινήτου. Το σύστημα ISOFIX δίνει τη λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα.
Το σύστημα ISOFIX είναι ένα απλό και ασφαλές σύστημα για την τοποθέτηση του καθίσματος στο αυτοκίνητο. Συγκεκριμένα το παιδικό καθισματάκι δεν στερεώνετε απλά στο κάθισμα αλλά γίνεται ένα με το αυτοκίνητο, μειώνοντας την περιστροφική κίνηση προς τα εμπρός σε περίπτωση μετωπικής σύγκρουσης. Αυτό επιτυγχάνεται χάρη στους υποδοχής ISOFIX-δύο μεταλλικά σημεία που βρίσκονται στη σχισμή μεταξύ της πλάτης και του οριζοντίου μέρους του πίσω καθίσματος αυτοκινήτου. Τα περισσότερα αυτοκίνητα από το 2006 και μετά είναι εξοπλισμένα με υποδοχείς ISOFIX.

Αξιολόγηση ADAC

Πραγματοποιώντας την έρευνα σας για την αγορά παιδικού καθίσματος, σίγουρα θα συναντήσετε μπροστά σας αναφορές στην ADAC. H συντομογραφία σημαίνει Allgemeiner Deutscher Automobil-Club(General German Automobile Club) και ουσιαστικά πρόκειται για την «Γερμανική ΕΛΠΑ».
Ο συγκεκριμένος φορέας, δύο φορές το χρόνο αγοράζει και αξιολογεί παιδικά καθίσματα υποβάλλοντας τα σε crashtest. Η δοκιμή ADAC θεωρείται αυστηρότερη από τις δοκιμές του κατασκευαστή για την απόκτηση της υποχρεωτικής πιστοποίησης ασφαλείας.
Θα πρέπει σίγουρα όμως να λάβετε υπόψη σας, ότι ο φορέας αξιολογεί τα πλέον δημοφιλή καθίσματα αυτοκινήτου στη Γερμανική αγορά. Φυσικά ο μεγάλος αριθμός καθισμάτων που κυκλοφορούν κάθε χρόνο στην αγορά, δεν επιτρέπει να εξεταστούν όλα.

Σωστή τοποθέτηση

Όσο ασφαλές και αξιόπιστο και αν είναι το καθισματάκι αυτοκινήτου που θα επιλέξετε, αυτό δεν έχει καμία αξία αν δε τοποθετηθεί σωστά στο αυτοκίνητο σας.
Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες, ακολουθήστε τις πιστά και σίγουρα μην τις πετάξετε καθώς είναι σίγουρο ότι θα σας ξαναχρειαστούν.
Μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από το προσωπικό του καταστήματος που αγοράσατε το καθισματάκι-εφόσον δεν είσαστε 100% σίγουροι ότι το τοποθετήσατε σωστά.

Κριτήρια επιλογής

Σίγουρα το βασικό κριτήριο είναι η ασφάλεια που παρέχει το κάθισμα στο παιδί σας, αλλά αρκετά σημαντική είναι η εύκολη χρήση και τοποθέτηση του και φυσικά η σχέση ποιότητας και τιμής.

Επιλέγοντας λοιπόν παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου, προσέχουμε τα ακόλουθα:

 • Να ανταποκρίνεται στο βάρος του παιδιού. Μπορούμε να επιλέξουμε ένα κάθισμα που καλύπτει περισσότερα από ένα διαστήματα ηλικίας του παιδιού μας. Υπάρχουν καθίσματα που μετατρέπονται όσο το βάρος και το ύψος του παιδιού αυξάνουν (υπάρχουν καθίσματα που είναι κατάλληλα από τη γέννηση έως τα 36kg)
 • Να συμμορφώνεται στα Ευρωπαϊκά πρότυπα.
 • Να παρέχει προστασία πλευρικής πρόσκρουσης.
 • Να είναι συμβατό με το αυτοκίνητο μας (ειδικά σε περίπτωση που δεν υπάρχει η ένδειξη “universal”)
 • Ευκολία τοποθέτησης του καθίσματος στο αυτοκίνητο-σύστημα Isofix.
 • Προτιμήστε κάθισμα με εύκολη περιστροφή προς τα πλάγια, ώστε να σας επιτρέπει να τοποθετείτε το παιδί στο κάθισμα με ευκολία.
 • Καλό θα είναι έχει περιστροφή 360 μοίρες, που προσφέρει ευκολία στο να βάζουμε και να βγάζουμε το παιδί, καθώς και κλίση πολλαπλών θέσεων που το διευκολύνει για τον ύπνο.
 • Μην ξεχνάτε πως τους πρώτους μήνες το κάθισμα του μωρού σας θα πρέπει να κοιτάζει προς τα πίσω (για την αποτελεσματικότερη προστασία κεφαλιού & αυχένα). Στην αγορά υπάρχουν καθίσματα διπλής κατεύθυνσης.
 • Τέλος προτιμήστε ένα κάθισμα που η αγορά του συνοδεύεται από κάρτα εγγύησης & προνομίων αναφορικά με τις after sales υπηρεσίες.

Αφήστε ένα σχόλιο