Γυναίκα

Οι διαφορές της πρώτης και της δεύτερης εγκυμοσύνης

Πρόσφατα είχα την ευτυχία να γίνω για δεύτερη φορά μαμά. Από τα πρώτα πράγματα που σκέφτηκα όταν έμεινα έγκυος ήταν πως θέλω να ζήσω όπως ακριβώς έχω ονειρευτεί αυτό το δεύτερο ταξίδι της μητρότητας μιας και τώρα ήμουν έμπειρη,  ήξερα…

Η αλήθεια είναι πως αν μπορούσαν να γυρίσω το χρόνο πίσω θα ζούσα την πρώτη μου εγκυμοσύνη ως βασίλισσα, γιατί έτσι σε αντιμετωπίζουν όλοι όταν κυοφορείς το πρωτότοκο.

Με δεδομένη λοιπόν την γνώση μου, είτε εμπειρική, είτε από όσα είχα μελετήσει φρόντισα ή τουλάχιστον προσπάθησα  να ζήσω το δεύτερο αυτό ταξίδι της μητρότητας όπως το είχα ονειρευτεί. Οι διαφορές τελικά δεν ήταν και λίγες τις οποίες και σας παραθέτω

-Στην πρώτη εγκυμοσύνη όλοι, μα όλοι, σε φροντίζουν σα να είσαι βασίλισσα και θέλουν να είσαι όλη μέρα ξάπλα.
-Στη δεύτερη είσαι μια ακόμα εγκυμονούσα, άντε το πολύ-πολύ να σε ρωτήσουν τι κάνεις και να σου κρατήσουν για λίγο το πρωτότοκο για να ξεκουραστείς.

-Στην πρώτη εγκυμοσύνη αντιμετωπίζεις ακόμα κι εσύ τον εαυτό σου ως κάτι πολύτιμο, και τελικά καλά κάνεις! Προσέχεις τη διατροφή σου, να μη κουράζεσαι και ασχολείσαι με το σποράκι που έχεις στη κοιλιά.
-Στη δεύτερη απλά προσέχεις, εννοείτε πως σηκώνεις αγκαλιά το πρωτότοκο σου και πολλές φορές η ζωή σου συνεχίζεται σα να μη κυοφορείς μιας και οι υποχρεώσεις πλέον με ένα παιδί ήδη είναι πολλές.

-Στην πρώτη εγκυμοσύνη κάνει ότι ακριβώς σου λέει ο γιατρός. (Όχι πως αυτό είναι κακό αλλά καλό είναι να το ψάχνεις).
-Στη δεύτερη εγκυμοσύνη ψάχνεις και διεκδικείς πράγματα που θέλεις σε σχέση με την εγκυμοσύνη σου και τη γέννα σου χωρίς φόβο.

-Στην πρώτη εγκυμοσύνη είσαι φοβισμένη για τη γέννα και τους πόνους, απόλυτα λογικό.
-Στη δεύτερη εγκυμοσύνη είσαι ακόμα ποιο φοβισμένη για τη γέννα μιας και οι εμπειρίες είναι αυτές που βοηθούν το αίσθημα του φόβου.

-Στην πρώτη εγκυμοσύνη ανυπομονείς να γεννήσεις.
-Στη δεύτερη εγκυμοσύνη ναι μεν ανυπομονείς να γεννήσεις αλλά τρομάζεις και στεναχωριέσαι που θα αποχωριστείς το μονάκριβό σου της μέρες που θα είσαι στο μαιευτήριο.

-Στην πρώτη εγκυμοσύνη αγαπάς ήδη το πλασματάκι που κουνιέται κι έχει λόξυγκα στην κοιλιά σου.
– Στη δεύτερη εγκυμοσύνη αγχώνεσαι και αναρωτιέσαι πως θα αγαπήσεις ένα ακόμη παιδί και αν μοιράζεται η αγάπη.

Το μοναδικό σημείο που δεν υπάρχει διαφορά είναι η ευτυχία που νιώθεις!


-Στην πρώτη εγκυμοσύνη παίρνεις πολλάααα κιλά γιατί ελπίζεις πως θα τα χάσεις.
-Στη δεύτερη εγκυμοσύνη προσέχεις γιατί πλέον ξέρεις πως έχεις να χάσεις μετά τα κιλά και της πρώτης και της δεύτερης μαζί!

-Στην πρώτη εγκυμοσύνη-γέννα δεν έχεις μαία.
-Στη δεύτερη εγκυμοσύνη ξέρεις πόσο σημαντική είναι και δε κάνεις γέννα χωρίς αυτή.

-Στην πρώτη εγκυμοσύνη-γέννα πηγαίνεις στο μαιευτήριο για να γεννήσεις χωρίς να ξέρεις τι θα συμβεί.
-Στη δεύτερη εγκυμοσύνη-γέννα έχεις ήδη κάνει πλάνο τοκετού και ορίζεις εσύ τις διαδικασίες.

-Στην πρώτη εγκυμοσύνη-γέννα κάνεις επισκληρίδιο γιατί φοβάσαι τον πόνο.
– Στη δεύτερη εγκυμοσύνη-γέννα εκτός γεννάς φυσικά και καμιά φορά και στο σπίτι σου (και νιώθεις ευγνωμοσύνη που το έζησες).

Θα μπορούσα να γράφω για ώρες ατελείωτες διαφορές ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη εγκυμοσύνη αλλά θα βαρεθείτε κι εσείς να διαβάζετε… Ένα είναι σίγουρο πως κάθε στιγμή είναι μοναδική και πως σημασία έχει να τη ζούμε όπως ακριβώς θέλουμε εμείς πόσο μάλλον όταν πρόκειται για τόσο σημαντικές στιγμές σταθμούς της ζωής μας. Το μοναδικό σημείο που δεν υπάρχει διαφορά είναι η ευτυχία που νιώθεις!

Θα ήταν χαρά μου να μοιραστείτε στα σχόλια και τις δικές σας διαφορές από τις εγκυμοσύνες σας!

Αφήστε ένα σχόλιο