Σπίτι

Τι πρέπει να ξέρουμε πριν αγοράσουμε ένα ατμοσίδερο

Τι πρέπει να ξέρουμε πριν αγοράσουμε ένα ατμοσίδερο Ισχύς σε Watt Γενικά, η μεγαλύτερη ισχύς σε ένα σίδερο σημαίνει πιο γρήγορα ζέσταμα και μεγαλύτερη θερμοκρασία. Είναι λογικό, ότι όσο μεγαλύτερη είναι ισχύς τόσο υψηλότερο είναι το κόστος αγοράς, αλλά δίνει καλύτερα αποτελέσματα στο σιδέρωμα. Τα πέλματα… αυτό, που έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε πλάκα στα σίδερα, θα πρέπει να έχουν ιδιότητες τέτοιες, που να μην εμποδίζονται και να μην κολλάνε στο ύφασμα. Τα αντικολλητικά πέλματα, που κινούνται πιο εύκολα πάνω στο ρούχο όταν είναι καινούργια, έχουν τον κίνδυνο να γρατζουνίζονται πάνω σε φερμουάρ και κουμπιά. Τα ανοξείδωτα πάλι έχουν πλεονεκτήματα σε σχέση με την αντοχή σε φθορές ιδιαίτερα δε όταν η επικάλυψη έχει πρόσθετες προσμίξεις. Τα νέας γενιάς κεραμικά πέλματα έχουν επίσης άριστες επιδόσεις. Πέρα από το υλικό του πέλματος, βασικό.

Ισχύς σε Watt

Γενικά, η μεγαλύτερη ισχύς σε ένα σίδερο σημαίνει πιο γρήγορα ζέσταμα και μεγαλύτερη θερμοκρασία. Είναι λογικό, ότι όσο μεγαλύτερη είναι ισχύς τόσο υψηλότερο είναι το κόστος αγοράς, αλλά δίνει καλύτερα αποτελέσματα στο σιδέρωμα.

Τα πέλματα…

…αυτό, που έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε πλάκα στα σίδερα, θα πρέπει να έχουν ιδιότητες τέτοιες, που να μην εμποδίζονται και να μην κολλάνε στο ύφασμα. Τα αντικολητικά πέλματα, που κινούνται πιο εύκολα πάνω στο ρούχο όταν είναι καινούργια, έχουν τον κίνδυνο να γρατζουνίζονται πάνω σε φερμουάρ και κουμπιά. Τα ανοξείδωτα πάλι έχουν πλεονεκτήματα σε σχέση με την αντοχή σε φθορές ιδιαίτερα δε όταν η επικάλυψη έχει πρόσθετες προσμίξεις. Τα νέας γενιάς κεραμικά πέλματα έχουν επίσης άριστες επιδόσεις.

Πέρα από το υλικό του πέλματος, βασικό ρόλο παίζει και το σχήμα, που διαφέρει από μοντέλο σε μοντέλο. Η καθημερινή έρευνα γύρω από το θέμα έχει προχωρήσει σε σύγχρονο σχεδιασμό ανασηκωμένων άκρων της πλάκας, ώστε να διευκολύνει την κίνηση μπρος-πίσω και να κάνει το σιδέρωμα πιο εύκολο και αποτελεσματικό.

Έξοδοι ατμού

Ο αριθμός των οπών εξόδου ατμού, που έχουν οι πλάκες στα σίδερα, διαφέρουν από μοντέλο σε μοντέλο. Συνήθως ξεκινούν από ένα αριθμό 20 οπών και όσο το κόστος ανεβαίνει οι οπές γίνονται περισσότερες. Είναι λογικό ότι όσο περισσότερες οπές υπάρχουν τόσο περισσότερη είναι η διασπορά του παραγόμενου ατμού, πράγμα που διευκολύνει την εργασία για την διάρκεια του σιδερώματος.

Εκτόξευση ατμού

Το κουμπί για την εκτόξευση ατμού είναι κοινό για όλα τα σίδερα και σε σημείο τέτοιο, που να βολεύει η πίεσή του από τον αντίχειρα. Είναι το μπουτόν του εκτοξευτήρα ατμού, που χρησιμοποιείται επίσης για την εκτόξευση ατμού κάθετα δηλαδή για ρούχα σε κρεμάστρα ή κουρτίνες. Το ίδιο μπουτόν χρησιμοποιείται και για αυτοκαθαρισμό (de-calc). Είναι ευνόητο ότι όσο πιο ακριβό είναι ένα σίδερο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα ατμού, που εκτοξεύει για να κάνει ευκολότερο το πέρασμα πάνω από το τσαλακωμένο ρούχο. Οι περισσότεροι επώνυμοι κατασκευαστές περιλαμβάνουν την ποσότητα αυτή στα χαρακτηριστικά της συσκευής, έτσι ώστε να γίνονται συγκρίσεις πριν την αγορά ενός ατμοσίδερου.

Κατακόρυφο σιδέρωμα

Το σιδέρωμα σε όρθια θέση συσκευής, δεν είναι δεδομένο για κάθε ατμοσίδερο. Αν έχετε λοιπόν την ανάγκη να φρεσκάρετε τα ρούχα πάνω στις κρεμάστρες, ή να σιδερώνετε κουρτίνες κρεμασμένες στη θέση τους, θα πρέπει να το εξακριβώσετε πριν κάνετε την αγορά. Το ατμοσίδερο δηλαδή θα πρέπει να έχει την δυνατότητα να εκτοξεύει ατμό ενώ βρίσκεται σε όρθια θέση και να ενεργοποιείται σε αυτή την λειτουργία συνεχώς με μικρά μόνο διαστήματα αναμονής.

Ρυθμιζόμενη εκτόξευση ατμού

Σε ορισμένα μοντέλα η ποσότητα ατμού, μπορεί να ρυθμίζεται από ένα μικρό μοχλό. Διαφορετικά υφάσματα, περισσότερος ή λιγότερος ατμός, για καλύτερα αποτελέσματα. Μερικά ατμοσίδερα έχουν αυτή την ρύθμιση στις υψηλότερες θερμοκρασίες, συνήθως για μάλλινα-βαμβακερά-λινά αλλά όχι για τις χαμηλές. Βέβαια θα πρέπει πάντα να λαμβάνουμε υπόψιν και την χωρητικότητα του δοχείου, που σε μεγάλες ποσότητες εκτοξεύσεων θα απαιτεί περισσότερες αναπληρώσεις σε νερό.

Ρύθμιση θερμοκρασίας

Το περισσότερο συνηθισμένο είναι ένας επιλογικός ρυθμιστής. Συνήθως είναι σε εμφανές σημείο και απλά το ρυθμίζεις το είδος του υφάσματος, που επιθυμείς. Οι περισσότεροι κατασκευαστές προσπαθούν να αποφύγουν την περίπτωση, να “χαλάς” κατά λάθος την επιλογή αυτή, την ώρα που πιάνεις τη λαβή του ατμοσίδερου.

Αυτοκαθαρισμός (self cleaning)

Με τη λειτουργία αυτή αποβάλλονται τα υπολείμματα του ατμοσίδερου για να μην συσσωρεύονται και μπλοκάρουν τις οπές ατμού, όσο περνάει ο χρόνος. Πολλά μοντέλα χρησιμοποιούν τον εκτοξευτήρα ατμού για τον καθαρισμό ενώ άλλα έχουν ξεχωριστή λειτουργία.

Ο γενικός κανόνας είναι ο καθαρισμός της συσκευής μία φορά το μήνα, ώστε να διατηρηθεί σε καλή λειτουργία σε όλη την διάρκεια του κύκλου ζωής της.

Αφαλάτωση

Αυτή είναι μια πρόσθετη, συμπληρωματική λειτουργία στον αυτοκαθαρισμό. Μπορεί δηλαδή να είναι μια βαλβίδα, που λειτουργεί σαν φίλτρο και χρειάζεται περιοδικός καθαρισμός ή ένα ενσωματωμένο σύστημα του ατμοσίδερου. Το σύστημα αποτρέπει την ανάπτυξη των στρωμάτων από άλατα, που οφείλονται στην σκληρότητα του νερού. Αυτές είναι οι λειτουργίες, που επιτρέπουν στις σημερινές συσκευές σιδερώματος να χρησιμοποιούν νερό από την βρύση και όχι απιονισμένο.

Σε κάθε περίπτωση δείτε τις οδηγίες για κάθε σίδερο ξεχωριστά.

Διαρροές

Η λειτουργία αυτή, προλαμβάνει τις διαρροές όταν το σίδερο δεν βρίσκεται σε θερμοκρασία ατμοποίησης. Αν το ατμοσίδερο λειτουργεί κανονικά, δεν πρέπει να έχει διαρροές όταν χρησιμοποιείται σε χαμηλές θερμοκρασίες ή ακόμα και κατά την διάρκεια της προθέρμανσης μέχρι να πιάσει την κανονική θερμοκρασία.

Πυκνότητα ατμού

Αυτή είναι μια βασική παράμετρος. Αν όμως προτίθεστε να αγοράσετε ένα σίδερο με μόνο βασικά χαρακτηριστικά η δυνατότητα αυτή δεν αναφέρεται. Γενικά όμως, στα διάφορα μοντέλα δίνονται διάφορες τιμές σε ποσότητα νερού, που υγροποιείται. Και βέβαια ανάλογα με την ποιότητα κατασκευής κάποια σίδερα δίνουν μια εξαιρετική ποιότητα ατμού ενώ άλλα βγάζουν και μικρές σταγόνες νερού, που προκαλούν “κηλίδες” στα ρούχα.

Δοχεία νερού

Η τρόπος πλήρωσης με νερό είναι επίσης κάτι, που αξίζει να προσέξουμε. Τα σίδερα με μεγάλη οπή πλήρωσης δίνουν ευκολότερο γέμισμα χωρίς υπερχειλίσεις. Μερικά σίδερα έχουν αποσπώμενα δοχεία, που γεμίζουν ευκολότερα. Η χωρητικότητα παίζει ρόλο στη λειτουργία, ώστε να μην απαιτεί συχνές πληρώσεις με νερό. Η ευκολία όμως αυτή αναιρείται κατά κάποιο τρόπο με το βάρος της συσκευής άρα θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν πριν την αγορά.

Αυτόματο σβήσιμο

Αυτή είναι μια πρόβλεψη ασφαλείας, που πρέπει να έχουν όλα τα ατμοσίδερα. Τα περισσότερα έχουν διάφορους τρόπους ανάλογα με το χρόνο που παραμένει η συσκευή χωρίς χρήση.

Βάρος

Το συνολικό βάρος της συσκευής σιδερώματος είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την επιλογή του ατμοσίδερου. Ένα ελαφρύ σίδερο είναι βολικό στο χέρι αλλά απαιτεί μεγαλύτερη πίεση στα τσαλακωμένα ρούχα. Γενικά, τα εξελιγμένα μοντέλα είναι προς την περιοχή των συσκευών με μεγαλύτερο βάρος. Δίνουν την αίσθηση στιβαρότητας με το βάρος να βοηθά σε καλύτερο αποτέλεσμα με λιγότερα περάσματα. Ωστόσο θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν η δυσκολία χειρισμού λόγω βάρους, ειδικά στην κατακόρυφη λειτουργία ατμοποίησης.

Πηγή: serviceonline.gr

Αφήστε ένα σχόλιο