Βιβλίο Παιδί

Διαβάσαμε το παιδικό βιβλίο «Ο χορός της Χαράς» της Κατερίνας Ανωγιαννάκη

Είναι πολλές οι φορές που έχω διαβάσει βιβλία, από τα παιδικά μου χρόνια ακόμα, με πρωταγωνίστριες πριγκίπισσες, βασιλοπούλες και γενικά ιδανικά και όχι τόσο καθημερινά κορίτσια. Φαντάζομαι το ίδιο και εσείς.

Αυτή τη φορά έπεσε στα χέρια μου ένα κορίτσι διαφορετικό, αλλά δε σας κρύβω πως ταυτίστηκα γρήγορα μαζί του. Ο λόγος για τη Χαρά, την πρωταγωνίστρια του βιβλίου «Ο χορός της Χαράς» της Κατερίνας Ανωγιαννάκη. Ένα βιβλίο που απευθύνεται σε αγόρια και κορίτσια ηλικίας 8 έως 12 ετών. Το βιβλίο ανήκει στη σειρά “Ιστορίες που ζεις δυνατά”

Η Χαρά, σε αντίθεση με τη μαμά της και τα πρέπει της, σιχαίνεται τα φουστάνια, το ροζ χρώμα το μπαλέτο και το μπρόκολο! Επίσης πιστεύει πως τα κορίτσια πρέπει να κάνουν ο,τι ακριβώς και τα αγόρια, όπως το να παίζουν ποδόσφαιρο κ.α. Ένα βιβλίο γραμμένο με απλή και καθημερινή γλώσσα. Διαβάζοντας το αγόρια και κορίτσια μπορεί να δουν μέσα από τη Χαρά τον εαυτό τους, ή το κορίτσι στο διπλανό τους θρανίο. Μπορούν ίσως να καταλάβουν, να εξηγήσουν τι σημαίνει να είσαι διαφορετικός εσύ ή ο διπλανός σου.

Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε το γεγονός πως παρακολούθησε την ανάγνωση μου με αμείωτη ένταση η κόρη μου, στην οποία ήδη βλέπω πολλά από τα χαρακτηριστικά της Χαράς. Όσο για εμένα… προβληματίστηκα αφάνταστα γιατί ενώ είμαι μαμά ταυτίστηκα τόσο με την Χαρά και καθόλου με τη μαμά της. ‘Όσο το σκεφτόμουν βέβαια παραπάνω όλο αυτό με χαροποίησε. Γιατί δηλαδή θα πρέπει να υπάρχουν κανόνες ενδυμασίας, παιχνιδιού και διασκέδασης για κορίτσια και για αγόρια; Γιατί θα πρέπει εμείς, οι μεγάλοι, οι γονείς, να αποφασίζουμε –σε λογικά και ασφαλή πάντα πλαίσια- για τα παιδιά μας και για την καθημερινότητα τους; Πόσες φορές από όταν γίναμε γονείς θυμηθήκαμε τον εαυτό μας ως παιδιά;

Μαμάδες, μπαμπάδες αγοριών και κοριτσιών δωρίστε την… Χαρά στα παιδιά σας, ως πρόσωπό ή ως έννοια και προσπαθήστε κι εσείς να μπείτε έστω για λίγο στα «παπούτσια» της κάθε Χαράς εκεί έξω!

Πηγή: mommysblog.gr

Αφήστε ένα σχόλιο